Radionica za racunarske prezentacije 
 
    Nazad na Dinamicko programiranje 

 
    Ssi 
    Cgi 
    Java 


Common Gateway Inteface 

    Jedan od zasada najrasprostranjenijih metoda za dinamičko kreiranje web stranica je CGI. Njegova prednost je u tome što je to u stvari bilo koji program koji za ulazne veličine dobija podatke od klijenta, a njegov izlaz je u stvari deo ili kompletan  HTML fajl. Za pisanje CGI-ja se moze koristiti bilo koji programski jezik, a najviše se koriste scripting jezici poput PERL-a. 

    CGI najčešće funkcioniše na sledeći način: u okviru nekog HTML fajla imamo formular. Kada se formular popuni, podaci iz njega se u određenom obliku šalju na server. Server tada u zavisnosti od metoda slanja postavlja environment promenljive ili podatke prosleđuje na standardni ulaz programa koji treba da se izvrši. Program tada uradi ostatak posla i ispisuje HTML fajl na standardni izlaz, koji server prosleđuje klijentu. 

    Metod za slanje formulara može biti POST ili GET. Sa GET metodom server kreira environment promenljive, ali ovo je nezgodno ako je potrebno proslediti veću količinu podataka jer se može desiti, u zavisnosti od operativnog sistema, da se ne mogu svi podaci smestiti u environment promenljivu (npr. kod windows-a 3.11 smo ograničeni na 255 karaktera). Tada se koristi metod POST koji podatke prosleđuje na standardni ulaz, kao sto je prethodno rečeno, pa praktično ničim nismo ograničeni u količini podataka koju šaljemo serveru. 

    Izlaz svakog CGI programa mora početi sa odgovarajućim HTTP zaglavljem koje govori serveru i browseru kakvi podaci slede. 

    Pripremili smo vam specifikaciju CGI-ja, a možete pogledati i mali tutorial.

 
web pripremio: Aleksandar Prodanović