Изашла је из штампе књига:

Павле Младеновић: Математика и поезија Омара Хајама, издавач Alexandria, Ваљево 2007.

 

Омар Хајам (10481131) математичар, астроном, филозоф и песник, за живота је од својих савременика добио почасне титуле Цар филозофа запада и истока и Доказ истине. Овај велики персијски научник средњег века, чија су достигнућа у математици и астрономији била неколико векова испред његовог времена, постао је познат западном свету по рубаијама стиховима ''префињене и тачне форме и дубоког смисла'', које је први превео енглески поета Едвард Фицџералд у 19. веку. Као научник данас је познат, углавном, само историчарима науке, а слава песника Хајама, превођеног на многе језике и издаваног у огромним тиражима, постала је непролазна. Све важније опште енциклопедије и збирке биографија познатих математичара садрже податке о животу и раду песника и научника Омара Хајама.

 

Књига Математика и поезија Омара Хајама садржи више текстова који осветљавају научно стваралаштво Омара Хајама, додатне пратеће текстове, глосаријум и 365 рубаија у преводу Павла Младеновића. Садржај књиге се може видети овде. Литература се може видети овде. На крају списка литературе се може наћи списак Хајамових трактата и подаци о томе где се налазе сачувани рукописи (односно преписи направљени у средњем веку). Избор рубаија: о љубави, о Богу, о смислу живота, о вину, о пијанству, о греху, о смрти, о рају и паклу, о небу, о судбини, о лицемерју и ''грнчарија''. У овом избору датe су 24 од 365 рубаија које су наведене у књизи.

 

Шта су о Хајаму рекли познати људи: Колмогоров, Маргарит Јурсенар, Путин, Садек Хедајат, Амин Малуф, Ендрју Филип Смит (о Фицџералдовом Рубаијату), Гете (генерално о персијским песницима), В.П. Бутромејев, Мехди Аминразави?

 

Књига Математика и поезија Омара Хајама може се купити у књижари ''Студентски трг'', Студентски трг 6, Београд.

 

Линкови:

http://hayam.spinners.ru/ Овде се могу наћи преводи на руски језик 836 рубаија. Напомена у вези са овим линком: http://www.spinners.ru/ је презентација Свето-Тројицког манастира Сергија Радоњешког  (Сергиев Посад, који је био познат и под именом Загорск).

http://www.omarkhayyamrubaiyat.com/

http://classics.mit.edu/Khayyam/rubaiyat.html

http://www.okonlife.com/

http://www.therubaiyat.com/ Пет издања Фицџералдовог Рубаијата, 158 рубаија у преводу Артура Талбота, 500 рубаија у преводу Едварда Винфилда.

http://www.greatomar.com/ Сајт посвећен филму The Keeper: The Legend of Omar Khayyam (2004).